Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Görsel ve videolardan akış, renk ve konuya göre müzik üreten yapay zeka projesi: Apollon Engine

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
G

Gözde Ulukan

Misafir
Son dönemin en popüler konularından yapay zeka artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın dirsek temasında bulunduğu en önemli alanlardan biri ise hiç şüphesiz görsel içerikler ve müzik. Apollon Engine adlı yerli girişim, bu iki alanı birleştiriyor ve görsel ve videolardan akış, renk ve konuya göre müzik üretiyor.

Apollon Engine girişimi ilk olarak 2020 yılının nisan ayında Alperen Taşyürek tarafından matematiksel bir model geliştirilerek kuruldu. Daha sonrasında aynı yılın haziran ayında Redzhep Mehmedov Redzebov ve Jaka Cikac’ın yapay zeka modeli geliştirmesi ile bugünkü halini aldı.

Matematiksel bir model geliştirilerek kuruldu​


Bizimle paylaşılan bilgilere göre Apollon Engine için görsellerden müzik üretme süreci ilk olarak 2020 yılının nisan ayında renk spektrumlarını analiz edilerek ses frekanslarına çeviren bir matematiksel model ile başladı. Aristoteles, Leonardo Da Vinci ve Kandinsky’nin kullandığı benzer ışık modelleri ile çalışan sistem daha sonrasında ise matematiksel model üzerine şekillenen yapay zeka ile müzik üretiminde bir üst seviyeye çıkarılması sağlandı.

Aynı zamanda görsellerden renk ve doku üzerinden duygu durum analizi yapılması için geliştirilen bir görüntü işleme teknolojisi sayesinde görselden okunan duygu durumuna göre akorlar belirlenerek oluşturulan müziğin görselle daha fazla bağ kurması sağlandı. Apollon Engine kurucusu Alperen Taşyürek, üretilen müziklerin nota dizileri olarak midi formatında üretildiği için son kullanım aşamasında çeşitli müzik editörler ile kullanılabildiğini söylüyor.

Apollon Engine ilk olarak geçtiğimiz yıl 8 Mart 2022’de Gender – Free Chain Sergisi ile kullanıcıların karşısına çıktı. Melissa Turan ile yapılan iş birliğinde sanatçının ürettiği resim Apollon Engine kullanılarak interaktif olarak ziyaretçilerle buluştu. Daha sonrasında ise ArtWeeks Akaretler kapsamında yapılan iş birliği ile Nisan 2022’de ise karma bir sergide çeşitli sanatçıların ürettiği 42 sanat eseri ile ziyaretçilerle buluştu. 1 hafta süren etkinlikte 42 eser için 1700 dinleme sayısına erişildi.

Apollon Engine'in ArtWeeks için oluşturduğu müziklerin listesine buradan ulaşmak mümkün.


Yapay zeka ile müzik üretimi alanı günümüzde oldukça popüler bir konu ve şu an bu alanda Sony’nin ürettiği Flow Machine, Aiva.ai’ın geliştirdiği ürünler ancak bu ürünler görsellerden değil direkt olarak kullanıcının seçtiği tema ve müzik türü ile üretim yapılıyor. Bu yönden bakıldığı zaman Apollon Engine görsel işleme teknoloji ile diğer ürünlerden ayrılıyor.

Apollon Engine, telifli ve telifsiz müzik üretimi ile SaaS bir ürün geliştirmeyi hedefliyor. Film ve oyun müziği üreten besteciler, bağımsız üreticiler ve sosyal medya içerik üreticileri girişimin ilk hedef kitlesini oluşturuyor.


Müzik üretim uygulamaları çoğunlukla profesyonel olarak müzik üretimi ile ilgilenen kişilerin kullanabileceği şekilde tasarlanıyor. Alperen Taşyürek, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte ilerde üretim ve tüketim alışkanlıklarının da gelişeceğini ve değişeceğini düşündüğünü; bu değişim sürecine Apollon Engine ile katkı sağlamayı hedeflediğini söylüyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.