Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Apple'ın Dünya Geliştirici Konferansı'nda Türkiye'yi temsil edecek 7 genç yetenek

C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
Geçtiğimiz günlerde Apple'ın yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı yani WWDC 2021'in duyurusunu ve detaylarını aktarmıştık. 7-11 Haziran tarihleri arasında ikinci kez tamamen online olarak düzenlenecek etkinlik, tüm geliştiriciler için ücretsiz olacak. WWDC21’de iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS’in geleceğiyle ilgili bilgiler sunulacak. Bu sene de geliştiricilere yenilikçi ve platformların fark yaratmasını sağlayan uygulamalar ve oyunlar geliştirirken destek alacakları yeni teknolojiler, araçlar ve çerçeveler hakkında bilgi edinme fırsatı verecek.

Bu etkinlik kapsamında dünya genelinde 28 milyondan fazla geliştiriciden oluşan Apple geliştirici topluluğuna yeni isimleri katmak için Swift Öğrenci Yarışması düzenleniyor. Piyasa değeri 2 trilyon doları aşan Apple'ın amacı, genç geliştiricilere bir Swift oyun alanı oluşturarak kodlama becerilerini gösterme fırsatı sağlamak. Şirket, genç geliştiricilerin en yeni teknolojiler öğrenmeleri ve Apple mühendisleriyle bağlantı kurmaları için her yıl WWDC’de bir araya getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde bu yarışmaya Türkiye'den katılacak isimler belirlendi. Yaşları 15 ila 26 yaş arasında değişen yedi genç, alanlarında geliştirdikleri uygulamalar ile dikkat çekiyor. Küçük yaşlardan beri kodlama işiyle uğraşan isimlerin en büyük amacı bu işte daha da ileriye gitmek.

Liseden beri kodlama yapıyor​


Katılımcılar arasında yer alan 26 yaşındaki Ufuk Köşker, liseden beri farklı dillerde kodlama yapmış. Ancak onu en etkileyen dil Swift yazılım dili olmuş. Anadolu Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri okuyan Köşker, bu sene ilk defa Swift Student Challenge’a katılmış.

2012 - 2019 yılları arasında çeşitli sağlık problemleri yaşayan katılımcı için o dönem bir hayli zorlu geçirdiğini anlatan Ufuk Köşker konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Ciğerlerimde yırtık oluştu. Bu yüzden ameliyat geçirdim. Daha sonra gözümden yapılan operasyon sonrasında sağ gözümde görme kaybı yaşadım. Bu süreç esnasında bir başarı yakalayamamak beni her ne kadar üzse de pes etmedim ve öğrenme sürecine devam ettim. 2017 yılında Emirhan Erdoğan ile tanıştım. Erdoğan ile tanışmak hayatımdaki en büyük dönüm noktası oldu. 2017 yılında Swift eğitimime onunla devam ettim. 2018 yılında onun kurucusu olduğu TurkishKit ekibine beni dahil etti ve o noktada öğrendiklerimi bir çok insanla paylaşmaya ve öğretmeye başladım. İlk makalemin yayınlandığı sırada 'İşte olmak istediğim yerdeyim. Yapmak istediğim şey tam olarak bu' dedim. İlerleyen aylarda ekip içerisinde tatlı bir telaşlanma başladı.

Telaşlanmanın sebebi WWDC Swift Student Challenge ile ilgiliydi. 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştirilen WWDC etkinliklerine katılamadım. 2021 yılında ise artık sıra bendeydi ve projemi geliştirdim. Pes etmemem gerekiyordu. Bu konuda beni motive eden aileme ve Emirhan Erdoğan’a teşekkür ederim. WWDC Projeme gelecek olursak eğer hepimizin bildiği ve ilk okul sıralarında arkadaşlarımızla oynadığımız XOX oyunu. Bu oyunu teknoloji ile buluşturmak istedim bunu yaparkende Apple’ın geliştirdiği son teknoloji olan SwiftUI framework’ünden yararlandım. SwiftUI tercih etmemin sebebi UI tasarımlarını yaparken yazılım dilinin basit ve anlaşılabilir bir yazım stiline sahip olmasıdır. SwiftUI ile daha fazla proje geliştirip ortaya koyduğum ürünleri nasıl geliştirdiğimi diğer insalarla paylaşmak istiyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir. Bu hazineye katkıda bulunmak adına kendimi geliştirmeye paylaşmaya devam edeceğim."

Uygulaması App Store'da ilk 25'e girdi​


17 yaşında İstanbul’da yaşayan Batuhan Karababa, kodlamayı okulda öğrenmeye başlamış. Ancak Swift dilini kendi kendine öğrenmiş. 1,5 yıldır kodlama yapıyor. Swift Student Challenge öncesi hava kalitesini belirten bir uygulama yazmış ve yayınlamış. Bu uygulama App Store’da ilk 25 uygulama içerisine girmiş. Karababa kendisini ARKit konusunda geliştirmeyi hedefliyor.

Şu an TurkishKit’te makaleler yazıyor ve çalışırsan istediğin her şeyi yapabilirsin düşüncesiyle yaşıtlarını heveslendirmek istiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yazılım hikayeme 1,5 yıl önce başladım ve bir süre sonra Swift ile devam ettim. Kendi kendime uygulama geliştirirken Swift Student Challenge diye bir etkinliğin olduğunu duydum ve bu seneki etkinliğe hemen katıldım. Daha sonra mailime baktığımda Apple'dan gelen kazandınız mailini gördüm. Kazanmak gerçekten mükemmel bir his çünkü 1,5 senelik sıkı çalışmanın karşılığını aldığımı hissediyorum. Bundan sonra projeler yapmaya buradan aldığım motivasyonla çok daha iyi bir şekilde devam edeceğim ve en önemlisi yaşıtlarıma, özellikle de kodlamaya başlamak isteyenlere destek olacağım. Şu anda günümün büyük çoğunluğu kodlama ile geçiyor ama buna değdiğini hissedebiliyorum. Umarım gelecekte de bu tarz etkinlikler devam eder."

SwiftUl yazmayı kendi kendine öğrenmiş​


16 yaşındaki Baran Önen de SwiftUI’ı bu sene kendi kendine öğrenenlerden. TurkishKit’te makaleler yazmaya başlayan Önen, yarışmaya ilk başvurusunda başarılı olmuş. İstanbul'da yaşayan katılımcı, yarışma için yaptığı barkod okuyucu uygulamasında SwiftUI ve SpriteKit kullanmış. Önen'in amacı, macOS uygulama geliştirmek.

WWDC21’de AppKit ve ARKit konusunda bilgi almak istediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İki sene önce ilk kez TurkishKit ile öğrendiğim Swift Student Challenge, uzun süredir en büyük hedeflerimden biriydi. Sadece birkaç ay içinde edindiğim Swift bilgim ile böyle bir şeyi başardığım için açıkçası çok heyecanlıyım. Bütün dünyadaki Swift Student Challenge kazananlarının ileride de çok büyük şeyler başaracağına eminim. Apple’ın öğrencilere böyle bir hak tanıması, bütün dünyadan kendimiz gibi öğrencilerle tanışabilmek için bence büyük bir şans. Ben de yarışmanın bütün kazananlarını tebrik ediyor ve gelecekte yüz yüze düzenlenen bir WWDC’de kendileriyle görüşmeyi umuyorum."

İkinci kere kazandı​


Ankara'da yaşayan Mehmet Bertan Tarak 16 yaşında... Geçen senenin en genç kazananı olan Tarak, bu sene ikinci defa Swift Student Challenge’ta yeniden aynı başarıyı gösterdi. Katılımcı, ilkokuldan beri kodlama yapıyor. Bu sene bir arkadaşına destek olmak amacıyla dikkat bozukluğu hastalığı olanlar için bir uygulama ile yarışmayı kazandı. Kodlamanın önemli bir amacı olduğunu ve insanların hayatını daha iyi bir hale getirebilecek bir araç olduğunu söylüyor.

WWDC sırasında katıldığı Lab’lere katılmayı heyecanla bekleyen Tarak, bu sene ARKit’i daha fazla öğrenmek istiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Apple’ı çok seviyor ve yakından takip ediyorum. Geçen sene yarışamaya katılma motivasyonum tam da bununla başladı. Hiçbir Apple etkinliğini kaçırmaz, en son haberleri takip ederdim. Bir süre sonra WWDC etkinliğe katılmak, bir parçası olmak en büyük hayalim oldu. Aslında ilk başvurumu 2019 yılında yapmak istiyordum, ancak o yıl LGS sınavından kaynaklanan yoğunluğumdan hazırlıksız yakalanmıştım. Geçen sene kazandığımı öğrendiğimde çok, çok, çok mutlu olmuştum. Hatta bir anlığına gerçekten başardığımı kabullenememiştim. Geçen sene öğrendiğim en önemli şey bu yarışmanın sadece bir konferansa katılmaktan ibaret olmadığıydı.

Bir sürü yeni insanla tanışıyorsunuz, sizinle aynı tutkuya sahip olan. Onlarla birlikte çalışma fırsatı buluyorsunuz. Bu tek kelimeyle harika bir şey. Swift Student Challenge ardından TurkishKit ile tanıştım, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan Apple geliştirici topluluğu. Lise ve üniversite öğrencileri Swift programlama dili ve Apple dünyası ile ilgili öğretici yazılar yazıyor ve paylaşıyorlar. Artık ben de onların arasındayım ve yazılar yazıyorum. Kendim gibi bir sürü insan ile birlikte çalışmak ve bu yarışamaya katılmak ya da uygulama geliştirmek isteyen insanlar ile bilgilerimi paylaşabilmenin verdiği mutluluk gerçekten eşsiz. WWDC’nin tekrar bir parçası olabildiğim için çok mutluyum. Umarım katılmak isteyen herkese ilham olabilmişimdir. Katılmak isteyen herkese kişisel önerim, tereddüt etmeden katılmanız. İlk kez katılmadan önce ben de çok tereddüt ediyordum. Her proje yapışımda - sadece bu yarışma için değil - kendimi oldukça geliştirdiğimi gördüm. Kazanmasanız bile sizin için muhteşem bir deneyim oluyor."

Pandemi döneminde Swift dilini öğrenmiş​


Ege Eke, 20 yaşında Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi... İstanbul'da yaşayan Eke, pandemi döneminde Swift öğrenmiş, bir senede kendini geliştirmiş. Turkish Kit’te makaleler de yazan Ege’nin en büyük hayali Apple’da çalışmak. Daha önce App Store’da yayınlanan 2 adet uygulaması bulunduğunu söylüyor. YKS Konu Deneme Soru Takibi uygulaması App Store tarafından “Apps we love” kategorisinde ön plana çıkartılmış. Ege Eke, WWDC’de Erişilebilirlik ve ARKit konusunda yenilikler beklediğini ve bu konularda daha fazla bilgi almak istediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"iOS uygulama geliştirmeye korona virüs çıktıktan sonra evlerimize kapandığımızda başladım; üniversite donemi oncesinde yazılım bilgim yoktu. 1 seneyi asan suredir kendimi yazılımda ve özellikle Apple’ın teknolojilerinde geliştirmeye tutkuyla devam ediyorum, yazılımı ve Apple dünyasını öğrenmekle geçen günlerden sonra WWDC Swift Student Challenge zamanı gelmişti, daha öncesinde birçok yerde WWDC Swift Student Challenge kazananları ile ilgili okuduğum yazılar beni bu etkinlik icin daha da heyecanlandırmıştı. Kısa bir süre içinde yarışma için gerekli olan Playground’umu hazırlayıp başvurumu yaptım, 1 Haziran 2021 tarihinde sonuçları öğrenmek için Apple’ın sitesine girdiğimde kazandığımı gördüm, bu beni çok mutlu etti ve motivasyonumu epey artırdı. App Store’da öğrencilere üniversite sınavına hazırlık sürecinde yardımcı olan ve Apple’ın yeni teknolojisi olan SwiftUI ile geliştirdiğim 2 uygulamam var onlardan birisi olan YKS Konu, Deneme, Soru Takibi adlı uygulamam Apple tarafından “Apps We Love“ kategorisinde feature edildi. İleriki dönemlerde hangi alana yöneleceğim konusunda tam olarak emin olamasam da kendimi Apple’ın teknolojilerinde ve yazılımda epey geliştirmek ve iyi bir mühendis olmak istiyorum."

En genç katılımcı...​


15 yaşındaki Alperen Örence, aralarındaki en geç katılımcı... İstanbul’da yaşayan Örence, Şehremini Anadolu Lisesi’nde okuyor. Önerce, TurkishKit üyesi ve Apple geliştiricisi olmayı çok istiyor. 13 yaşında TurkishKit ile tanışmış ve katıldığı etkinlik sonrası 6 ayda Swift öğrenmiş ve bu sene ilk başvurusunu yapmış. Yarışmaya bir akıllı asistan uygulamasıyla katılmış. Örence'nin amacı, bilgisayar mühendisi olmak. SwiftUI konusunda kendisini geliştirmek istediğini sözlerine ekleyerek konuşmasını şöyle sonlandırıyor:

"Ortaokuldan beri mobil teknolojilere ilgim vardı, ve Apple'ı yakından takip ediyordum. Bu sırada Swift dili çok ilgimi çekmişti, ancak nereden başlamam gerektiğini bilmiyordum. Sonrasında Ventence'dan Apple'ın Swift Student Challenge adında bir yarışma düzenlediğini öğrendim ve yarışmaya hazırlanmaya karar verdim. Geçen yazın sonlarına doğru Swift dilini öğrenmeye başladım. Bu dili biraz öğrendikten sonra da Swift Student Challenge için projemi geliştirmeye başladım. En sonunda başvurumu gönderdim ve kabul edildiğimi öğrendim. Bence bu yarışmaya katılmak, birçok kişi için güzel bir başlangıç olabilir. Çünkü Swift dili, başlangıç için gayet güzel bir dil ve internette Swift öğrenmek için birçok kaynak bulunuyor. Ayrıca hazırladığım proje de bana çok şey kattı."

Matematik ve müziği birleştirdi​


İbrahim Berat Kaya ise 23 yaşında, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi... Bir senedir Swift ile yazıyor. Özel ilgi alanı olan müzik ile matematiği birleştiren bir uygulama ile yarışmaya katılmış. Apple uygulama geliştiricisi olmak isteyen İbrahim daha önce de yine müzik üzerine bir 'Music Scales' adında bir uygulama yazmış ve App Store’da yayınlamış.

Kaya konuyla ilgili şöyle yorum yapıyor: "WWDC21 Swift Student Challenge'ın kazananlarından biri olmaktan çok mutluyum. WWDC'ye ilk defa katılmış olmama rağmen gösterdiğim bu başarı kariyer yolculuğuma motivasyonum çok daha yüksek bir şekilde devam etmem için büyük bir etken oldu. Projem için çok uğraştım ve emeğimin karşılığını almış olmam beni çok mutlu etti. Türkiye'den kazanan diğer arkadaşlarımı olmak üzere tüm kazananları tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum."

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.