Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

2030 yılına kadar ABD’de satılacak tüm araçların yüzde 50’sinin elektrikli olması hedefleniyor

C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
ABD Başkanı Joe Biden, Mart ayında altyapı paketini açıkladığını ve bu konuyla ilgili ABD Senatosu'nda bir karara varılamadığını yazmıştık. Bu konuya paralel olarak geçen hafta tasarının kabul edildiğini ve Biden Hükümeti'nin altyapı paketi kapsamında 8 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık harcama yapmayı planlandığını belirtmiştik. Bunun içinde en büyük payın 65 milyar dolar ile elektrik altyapısına ayırıldığının altını çizmiştik.

Joe Biden sıfır emisyon kararnamesini imzaladı, buna göre 2030 yılına kadar ABD’de satılacak tüm araçların yüzde 50’sinin elektrikli olması hedefleniyor. Biden, imza öncesi yaptığı konuşmada temiz enerjiyle çalışan araçlara yönelik atılacak yeni adımları anlattı.

Bilindiği gibi elektrikli araçların en önemli parçası batarya. Batarya üretiminin yüzde 80'ni de Çin'de yapılıyor. ABD’nin Çin ve diğer ülkelerle rekabet halinde olduğunu söyleyen Biden, elektrikli araç ve batarya üretiminin ABD’de de yapılması gerektiğini kaydetti.

Otomobil üreticileri karşı çıkıyor olsa da​


Hatırlatmak gerekirse bu yılın başında Amerika Birleşik Devletleri'nde Kaliforniya eyaletinden iki senatörden Joe Biden'a "içten yanmalı motora sahip sıfır araç satışını bitirme" tavsiyesi gelmiş. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, karara müdahale etmek için harekete geçmişti. Hatta üst düzey bir Toyota yöneticisi, Biden yönetiminin elektrikli otomobillere geçişi teşvik etmek için başlattığı projeye, karşı çıkmak için kongre liderleriyle bir araya gelmişti. Doğal kaynaklardan veya atık su gibi insan yapısı ürünlerden elde edilen geleceğin yakıtı olarak gösterilen hidrojen ile çalışan ve hem elektrikli hem de benzinli motora sahip olan ve kendi kendini şarj edebilen modellerinin de piyasada olması gerektiğini savunmuştu.

Dünyada 2019 sonu itibarıyla 8 milyon elektrikli araç bulunuyor. Bu sayının 2050 yılına kadar 1 milyar 100 milyona ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla rekabetin yoğun olduğu pazarda kimin nerede ve nasıl konumlandığı oldukça önem teşkil edecek.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.